Láthatóvá tenni a láthatatlant - Konferencia a felszín alatti vizekkel való gazdálkodásról előadásanyagai, videófelvétele  ( 2022-04-21 )

A 2022. március 25-én a Magyar Hidrológiai Társaság és partnerszervezeteinek közreműködésével, "Láthatóvá tenni a láthatatlant - Konferencia a felszín alatti vizekkel való gazdálkodásról" címmel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megrendezett országos szakmai konferencia előadásanyagai, videófelvétele, valamint a konklúzióként megfogalmazott problémafelvetéseket és a javasolt intézkedéseket tartalmazó állásfoglalás az alábbi linken keresztül érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=CzJvIJ50NyI

https://library.hungaricana.hu/hu/view/VizugyiKozlemenyek_2021/?pg=206&layout=s

  Letöltés 
NMR mérés Lettországban  ( 2019-07-03 )

Geotermikus kutatási céllal mélyített fúrásban végeztünk NMR (nukleáris mágneses rezonancia) mérést 2019.06.01-én Lettországban, 1300 km-re Budapesttől.

Az alkalmazott igen lassú vontatási sebességnek köszönhetően 10 cm vertikális felbontásban tudtuk szolgáltatni az adatokat a hidrogeológiai és geotermikus célú tervezéshez. A módszer sajátosságából fakadóan a mért értékek és a kapott eredmények mentesek a fúrólyuk hatásaitól (iszap, átmérő).

A mérés alapján a szelvényezett 600 m vastagságú paleozoós és prekambriumi összletben kijelöltük a vízadó szakaszokat, az ausztrál Qtec cég szakértőinek bevonásával kiszámítottuk a porozitást, az agyaghoz kötött, a kapilláris- és szabadvíz (mozgatható) tartalmat, valamint a permeabilitást.

 
A Geo-Log a hévízkutató és földtani alapkutatási feladataihoz új mérőberendezést épített  ( 2019-06-19 )

Az új mélyfúrás-geofizikai berendezés kapacitása 3000 méter. A berendezés 4×4 kerék meghajtású, 14 tonnás Renault alvázra épült. A csörlő hidraulikus meghajtású, sebességtartománya 0,5-100 m/p. Kettős, független mélységmérő rendszerrel, kábelfeszültség-mérővel. A berendezésen 4000 m 8,6 mm-es Rochester páncélkábel van, automata sorváltóval, új fejlesztésű 43 mm-es kábelfejjel.

A berendezés a májusi próbaüzem után, júniusban már sikeres kútvizsgálati méréseket végez, amelyek során a vezérlőprogram finombeállításait is befejezik.